Przed nami święta, a że to przede wszystkim czas dla rodziny, dziś odpuszczam wszystko inne i wrzucam przepis na pyszny, puszysty sernik, który według mnie i moich małpek idealnie pasuje na wielkanocny stół. Chodzi oczywiście o Sen o mango z książki o moim ulubionym tytule “Lubię” autorstwa Moniki i Jana – właścicieli zlokalizowanej na poznańskiej Śródce kawiarni La Ruina.
Pytacie o ten przepis odkąd po raz pierwszy wrzuciłam zdjęcie na Instagram – tak, to jest według nas sernik idealny. A cała książka? Kilka razy już ją tu polecałam, więc polecę raz jeszcze – naprawdę warto ją mieć. Choćby dla przepisów na serniki – bo tych pysznych serników Moniki jest tam więcej. Nie jest to jednak typowa książka kucharska. To pięknie wydany album. Ze świetnymi zdjęciami i rewelacyjnymi przepisami. Można go kupić stacjonarnie na Śródce lub przez stronę Ryżowych Okularów.
Sładniki:
Masa:
1 kg twarogu
35 g mąki ziemniaczanej
4 jajka
270 ml słodkiego mleka zagęszczonego
200 g kwaśnej śmietany
550 g pulpy mango (nie mówcie Monice, ale ja dodaję więcej, bo moje małpki lubią ten sernik bardzo mangowy)
szczypta soli
Spód:
130 g mąki
75 g masła
65 g cukru
20 g kakao
większa szczypta soli
Klajdra śmietanowa:
400 g kwaśnej śmietany
40 g cukru pudru
2 łyżki pulpy mango
Wykonanie:
- Rozgrzać piekarnik do 200 °C (góra i dół, bez śmigła)
- Roztopić masło. Wszystkie składniki spodu włożyć do miski i zagnieść – nie łączą się w zbitą kulę
- Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozgnieść
- Piec około 10 minut – do lekkiego przyrumienienia
- Odstawić do wystygnięcia i stwardnienia.
- Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160 °C
- Do misy robota kuchennego włożyć twaróg i mieszać chwilę, by go spulchnić
- Dodawać pozostałe składniki, mieszając tylko do ich połączenia. Po kolei: mąka i sól, jajka (jedno po drugim), mleko zagęszczone, kwaśna śmietana i na koniec pulpa mango.
- Wstawić do piekarnika na 55 minut lub do czasu aż boki sernika będą lekko ścięte, a środek delikatnie trzęsący.
- Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik przez kolejne 10 minut. Następnie uchylić drzwiczki i pozostawić do wystudzenia.
- Przygotować klajdrę śmietanową: Cukier wymieszać ze śmietaną i wylać na sernik, równo rozprowadzając
- Na środek wyłożyć pulpę mango i łyżką zrobić wzorki
- Wstawić do lodówki na całą noc
- Dzielić z miłością i nie szczędzić dokładek, przynajmniej w święta :)
PODOBA CI SIĘ W MOIM INTERNETOWYM ŚWIECIE?
Jeśli tak i chcesz pomóc mi rozwijać ten blog i dać motywację, bym dalej snuła opowieści o miłości, radości i pięknie, oto w jaki sposób możesz to zrobić:
- Zostaw po sobie ślad – skomentuj, napisz, co myślisz, a kiedy już mi zaufasz – opowiedz swoją historię
- Poznajmy się lepiej – polub mój profil na Facebooku i zobacz, jak to wszystko wygląda od kuchni
- Obserwuj mój profil na Instagramie – tam opowieści o miłości, radości i pięknie jest jeszcze więcej
- Udostępniaj moje posty – nawet nie wiesz, jaką radość mi w ten sposób sprawisz :)
Related posts:
20 Comments
Pozostaw odpowiedź Piotr Anuluj pisanie odpowiedzi
Good Morning Sunshine! – Cieszę się, że jesteś! Znalazła(e)ś się w miejscu, w którym dzielę się zwykłymi historiami, głównie o poszukiwaniu. Pisanymi z myślą o moich czterech synach. Żeby łatwiej im było odnaleźć w życiu swoje miejsce. A także miłość, radość i piękno. MYŚLNIK to listy do Nich, w CODZIENNIKU zapamiętuję skrawki mojego życia, a PRZERYWNIK to cała reszta. Kto wie, czy nie najważniejsza? Mam nadzieję, że też znajdziesz tu coś dla siebie.
Magda Tomkowicz – mama czterech synów, żona fajnego męża, spacerowa kumpela czarnego labradora Stefana. Zakochana w słowach i obrazach poszukiwaczka piękna
Mam go na liście do upieczenia. Sama książka jest świetna, ciekawe zdjęcia, na razie testowałam włoski jabłecznik. Smacznych Świąt !
Ja na razie głównie serniki :) I wszystkie są świetne. Pięknych świąt dla Ciebie!
Ja póki co mam z Lubię na koncie ten z Malibu i z rumem. A gdzie można kupić taką pulpę z mango?
Ten z rumem jest ulubionym sernikiem mojego męża :) Pulpę z mango kupiłam w Piotrze i Pawle.
Nie uwierzysz, ale dziś myślałam o cieście na święta i zaczęłam żałować, że nie kupiłam jeszcze tej książki, bo mi się przepis na ten sernik z mango zamarzył. Wchodzę na Twojego Instagrama, (jak codzień ;)), a tam link do bloga i spełnienie mojego marzenia! Dzięki Magda! :* Mam czasem wrażenie, że czytasz w moich myślach ;)))
:D Bo ja zawsze o siostrze marzyłam, więc przynajmniej na ig moje marzenie się spełniło :D
hey dopiero zaczynam eksperymenty z sernikami a od tego z la ruiny jestem uzalezniona. specjalnie dla niego kupilam ich ksiazke. ale mam watpliowsci jaka kwasna smietane wybrac? ile %. a najlepiej prosze podaj producenta
Ja też :D Ale cała jest świetna :)
ja zawsze dodaję Piątnicy 18 % albo Szczecinecką też 18 %. Obie są odpowiednio gęste.
Cześć jakiego twarogu użyłaś do sernika ? :)
Różnie, najczęściej półtłusty na wagę
Witam! Prośba o rozwiązanie zagadki Czy znacie odpowiedz na pytanie: dlaczego po rozkrojeniu sernika zbiera mi sie jakis plyn? I jest go az tyle ze prawie wylewa sie ze spodu. Przypuszczam, ze moze to miec jakis zwiazek z rozpuszczanym maslem do spodu..? W lodowce byl cala noc itd.. prosze o pomoc? Zrobilo mi sie to tak drugi raz, wczesniej przy innym serniku. Pyt #2 czy ten sernik ma byc taki bardziej piankowy, miekki? Nie jest taki zbity..? Przynajmniej mi taki wyszedl.. bede wdzieczny za info o tym zbieraniu sie „plynu”
Witaj Piotrze! Stawiam na to, że płyn to kwestia sera. Mnie się to nigdy nie zdarzyło, ale słyszałam o sernikach podchodzących wodą właśnie ze względu na użyty ser. Jeśli chodzi o konsystencję – tak, sernik z książki Lubię jest puszysty i lekki :)
Dzięki za szybką odpowiedź! Hmmm myslalem ze na to jakis zwiazek z maslem i pobytem sernika w lodowce… to w takim razie moge prosic o info jakiego sera uzywasz najczesciej??
Nie jest to łatwe pytanie, bo często kupuję ser na wagę i potem go sobie spulchniam w mikserze, a „marki” sera nie znam, pewnie jakiś lokalny. Kilka razy kupiłam ser w wiaderku i też wyszedł (unikam pątnicy, bo czytałam gdzieś, że często „psuje” sernik, ale sama tego nie sprawdziłam :)
Magdo droga! Co robić, kiedy po 55 minutach brzegi nie są podpieczone, a środek ścięty ? Piec dalej ? Będę wdzięczna za pomoc.
Dziękuję, Dorota
Ja bym piekła i pobawiła się następnym razem z ustawieniami piekarnika / temperaturą :*
Przepis zajebisty, ale opis to zal. Dlaczego nie jest napisane jaka maka? Czy krupczatka czy tortowa? A smietana? domyslilam sie, ze 18%, ale nie kazdy moze taki kumaty? A moze wypadaloby dodac, ze wszystkie skladniki w temp. pokojowej? Przepis boski, ale opis przepisu troche slabawy.
Czy śmietana może być ta 18 % do zup z piątnicy
Tak :)