Składniki na ciasto:

Kubek mąki gryczanej

100g. masła

Kilka łyżek zimnej wody

Pół łyżeczki soli

Łyżeczka cukru

 

Składniki na nadzienie:

Pęczek botwinki razem z burakami

4 ząbki czosnku

1-2 gałązki rozmarynu

Oliwa

Kubek jogurtu naturalnego lub śmietany

Sól i pieprz

2 jajka

Parmezan lub mozarella

 

Przygotowanie:

Składniki na ciasto zagnieść i wyłożyć na formę do tarty i włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec aż się zrumieni.

Nadzienie: buraczki pokroić w słupki i wrzucić na patelnię z oliwą razem z czosnkiem (pokrojonym) i rozmarynem. Dodać pokrojone liście botwinki dusić aż buraki będą miękkie.Doprawić solą i pieprzem.

Nadzienie wyłożyć na ciasto, zalać rozbełtanymi z jogurtem lub śmietaną jajkami, posypać parmezanem lub mozarellą i zapiec.

 

PS do nadzienia można dodać także szpinak

 

PODOBA CI SIĘ W MOIM INTERNETOWYM ŚWIECIE?

Jeśli tak i chcesz pomóc mi rozwijać ten blog i dać motywację, bym dalej snuła opowieści o miłości, radości i pięknie, oto w jaki sposób możesz to zrobić:

  • Zostaw po sobie ślad – skomentuj, napisz, co myślisz, a kiedy już mi zaufasz – opowiedz swoją historię
  • Poznajmy się lepiej – polub mój profil na Facebooku i zobacz, jak to wszystko wygląda od kuchni
  • Obserwuj mój profil na Instagramie – tam opowieści o miłości, radości i pięknie jest jeszcze więcej
  • Udostępniaj moje posty – nawet nie wiesz, jaką radość mi w ten sposób sprawisz :)

magdatomkowicz